Vi blir allt mer trångbodda

Många har med renoveringar att göra på mindre utrymmen. Det kan handla om en mindre studentlägenhet som behöver kompromissa en del med vad som kan vara med och inte. Det kan också vara ett minimalistiskt bygge som uppfördes på den tiden då hus skulle vara små och detsamma med utrymmet. Det faktum att det är bostadsbrist i Sverige gör att vi bygger allt mindre och därför måste vi vara sparsamma med våra utrymmen. Utrymmen som kan räddas upp med att skaffa en spiraltrappa från housepoint.se är sådana smarta lösningar.

inrett kök

Runt om i Sverige så har bostadsbristen blivit en allt mer viktig fråga för de boende och det gör att vi vill bygga nytt och finna lösningar på bostadsbristen. Det som många politiker har insett är att det inte är hållbart längre då priserna i storstäderna pressas upp och ger en obalans inom finansvärlden. Bankerna måste låna ut allt fler stora summor och istället för att unga personer får en hyresrätt så måste de belåna sig i tidig ålder. Det blir en ond spiral och de flesta som söker bostad tar nästintill vad som helst bara för att få någonstans att bo. Det innebär i sin tur att de mindre byggena också har ett högt tryck på sig. Vi måste nu lära oss att renovera och inreda på ett helt nytt sätt.

Inred i smått

Att inreda en lite lägenhet är ingen lätt sak och har man möjligheter att stapla uppepå exempelvis säng och dylikt så är det ofta önskvärt. Låt säga att vi har en lägenhet på runt 20 kvadrat så gäller det att ta vara på utrymmet.

  • Håll dig till ljusa färger för att ge ett intryck av att ha det större och rymligare. Det kan vara taket som får sig en strykning av färg, men också tapetsering av väggar.
  • Fundera över möjligheterna att skaffa en loftsäng, det finns ett flertal fina sängar där ute som gör att ett stort utrymme under sängen blir till ditt förfogande. Där kan soffan få stå eller till och med ett skrivbord för den som studerar.
  • Fundera över om du kan tapetsera en fondvägg med en lite mörkare färg, effekten blir att rummet blir djupare, och definitivt trendigt.

Lek med belysning

småhus renovering

Det är alltid en god idé att leka med belysningen för att få till coola effekter, såsom att hemmet har ett större utrymme och liknande. Var inte rädd för att få in lite hyllor att förvara lampor och ljus på. Så länge de är en bit upp så gör det inget med själva uppfattningen av rummet. Det kan till och med ge dig mer utrymme och du behöver inte ha en golvlampa som tar upp för mycket plats. Glöm stora lampor som hänger från taket, det kan göra att rummet känns mindre, satsa istället på spotlights och liknande. Det finns många bra alternativ till takbelysning och som gör rummet större.