Unna dig rätt hjälp: städhjälp!

Städning av hemmet har aldrig varit på topplistan av saker man tycker om att göra hemma. Allt fler har dragit nytta av RUT-avdragets förmåner och börjat anlita professionell städning av hemmet.

224220-woman-vacuuming-rugI Spanien har nyligen ett förslag om ny lagstadga om att spanska barn ska vara skyldiga att städa och utföra hushållssysslor i hemmet oavsett sin ålder godkänts av landets parlament. Som tur är har inget straff i händelse av brott mot denna lag fastställts och är heller ej aktuell att formulera. I Sverige däremot har inga liknade lagförslag kommit eller föreslagits och här är istället RUT-avdraget tänkt som en sporre att hålla hemmet rent och allt fler familjer i Stockholm anlitar städhjälp. För större hem är det bra om städhjälpen kommer en gång i veckan och när det kommer till städning i Stockholm där flest familjer bor i lägenhet räcker det gått och väl med hemstädning varannan vecka.

Hur håller man hemmet fräscht?

296562-cleaning-productsEtt beprövat husmorsknep för att hålla doften i hemmet, framförallt i köket, neutral är att ställa ut skålar med vattenskålar med några droppar ättiksyra i. Ättikan neutraliserar unken doft och ett tips är även att blanda i lite citron för en riktigt fräsch doft. Citroner har även andra användningsområden än att bara lukta gott, till exempel kan man använda citronsyra till att putsa både sina kastruller och sitt bordssilver. Ett annat användningsområde där citronen gör underverk är att städa ur mikrovågsugnen genom att först värma en skål med vatten och citron i cirka två minuter och sedan torka av mikrons innerväggar med en fuktig trasa. Andra fiffiga husmorsknep är bland annat att få bukt med blomflugorna är med hjälp av att ställa liten behållare med vatten, saft och diskmedel som flugorna sedan lockas till. Ett annat bra knep är att vara nog med att byta ut soppåsen ofta och undvika att slänga frukt och grönsaker som drar till sig flugor och andra kryp.