Trädgård på balkongen

Äntligen sommar! Om några dagar rullar vi in i juni månad och då är sommaren officiellt här. Vi har redan fått njuta av värme, och utomhus har doften av grönt hållit oss sällskap. Nu är det verkligen dags att ta tag i allt som man väntat på, och ordna upp på balkongen för att få det så mysigt som det bara går. Om några månader är det över, och kylan har kommit tillbaka. Då är det verkligen viktigt att man minns de underbara dagarna som man ha haft på balkongen.

Inspireras till motivation

Men det är klart, det tar tid och ork att snygga till balkongen, och även om det är värt det i längden, är det många som faktiskt inte orkar. Det finns dock hjälp att få, och de kan vara värt att ta en ett företag som hjälper dig med att snygga till. Trädgårdsmästare finns det gott om, och dessa kan snygga även snygga till en balkong. Du måste med andra ord inte ha en trädgård för att de ska hjälpa dig. Det är också bra att ta in lite inspiration, för att komma igång. För visst kan det vara bekvämt om någon gör arbetet åt dig, men det är också skönt att göra det själv. Det är faktiskt väldigt avslappnade, och många jämför trädgårdsarbete (eller i detta fall balkong) med terapi och meditation. Om du vill komma igång, men behöver en lite extra knuff, borde du inte och kika på inspirerande sidor. Kolla till exempel in Garden Girl, trädgårdsbyxor och tillbehör som gör att man verkligen kommer in i känslan av att vara trädgårdsmästare.

Kolla också in den här artikeln från Dagens Nyheter, där de skriver om just trädgård på balkongen. Så här inleder de artikeln:

 Min granne är tokig i pelargoner. Hon har ett hundratal krukor med 33 olika sorter och alla får växa sig meterhöga och binds vid käppar. Under högsommaren sitter hon gömd i sin pelargonskog, och från gården lyser balkongen som ett rubinrött smycke. En annan balkongodlare jag mött använder balkongen som en plats för vila. Han har ordnat en vattenspegel i form av en låg damm och planterat eukalyptusvide i en jättestor, blå kruka. Här sitter han efter en hård dags arbete. En tredje balkongodlare odlar chilipeppar, ett 70-tal heta sorter. Man har svårt att föreställa sig det, men det blir faktiskt en djungel av grönska.

Själv gör skribenten olika saker varje år. Hon anser att det är värt att testa nya saker. Och förverkliga sina balkongdrömmar. Hon nämner också att det inte behöver vara svårare än vad man tror. Du behöver egentligen inte mycket alls, utan det räcker med det som finns på denna lista:

  • Jord
  • Krukor
  • Vattenkanna

Inte mycket alls, eller hur? Självklart behöver du det som ska odlas också, och blommor. Där är det valfritt vad du väljer. Utöver det är det viktigt att tänka på läget, soligt eller skuggigt? Välj växt utifrån dina förutsättningar.

Det är som sagt värt att lägga lite tid på balkongen, det ger energi både när du odlar, och när det är klart. Ut och jobba nu, snart är sommaren över.