Skandinavisk design

Finns det något som är riktigt härligt så är det ju skandinavisk design. Den svenska, danska, norska, finska och i viss mån även isländska designen är något som har etsat sig fast i världen på många olika plan. Varför är den så framgångsrik, vad minns vi mest och vilka namn har störst andrahandsvärde egentligen? Fortsätt läs så ska du få se!

IkeaJa, den skandinaviska designen är ju så mycket större än vad man kanske tänker från början. Det första du tänker på är säkert IKEA. Och visst, Ingvar Kamprads imperium är verkligen något som har satt Sverige på kartan när det kommer till inredning, möbler och hemdesign i stort. Många känner till varumärket och när man säger Sverige runt om i världen så är nog IKEA det första som många kommer ge som respons på det, kanske näst efter smörgåsbord. Men det är inte bara IKEA som blivit synonymt till Sverige när vi ser på inredningen, utan det finns många olika tillverkare och designers som satt Skandinavien på världskartan. Här är några exempel på produkter, varumärken eller designers som blivit stora runt om i världen samtidigt som de är enormt populära på hemmaplan!

  • Rörstrand och Gustavsberg. Två olika porslinstillverkare som länge varit stora och älskade, och än idag är de erkända och många vänder sig till dessa två tillverkare när de vill ha porslin som man kan räkna med håller ut både stilmässigt och när det kommer till hållbarheten. Deras två stora designers från förr, Marianne Westman för Rörstrand och Stig Lindberg för Gustavsberg har skapat porslinsmönster som är oerhört populära än idag, och de både säljs i nyproduktion samt har ett enormt högt värde på andrahandsmarknaden. Som vi skrivit tidigare, antikt är inne!
  • Bruno Mathson. Du kanske inte vet direkt vem han är eller vad han har gjort, men om du skulle lägga ögonen på någon av de liggstolar han formgett skulle du säkerligen koppla omedelbart. Han var en av de första som började använda sig av det formbart träfanér i sina möbler, och sedan dess har det varit väldigt populärt att använda sig av det. Hans liggfåtöljer finns i varje formmedveten (och halvt förmögen) människas hus.
  • Orrefors och Kosta Boda. Det svenska glasriket är tyvärr på väg att läggas ned och produktionen flyttar från Småland ut i världen, vilket är väldigt tråkigt eftersom glasen och konsten är något som är väldigt uppskattat och just den kvalitet man kan försäkra sig om när det kommer från Småland kan man inte riktigt räkna med i övriga världen. Som tur är kommer formgivningen att hänga kvar, till exempel Erika Lagerbielkes underbara glasserviser! Och inget säger ju att inte tillverkningen kan återupptas och hyttorna tändas igen.
  • Arne Jacobsen. Hans stolar Svanen och Ägget är riktiga formklassiker, och även Myran och Sjuan är något som finns i många hem och på offentliga platser. SAS-hotellet i Köpenhamn är formgivet av den utmärkte designern, och ett besök dit är en god idé för alla som är intresserade av skandinavisk form.