Skadedjur?

Något som man ska ha i betänkande när man köper hus är att man kan få hantera skadedjur, eller åtminstone värja sig mot att dessa flyttar in. Ovälkommet och rentav lite otäckt, men det finns tips och råd för att slippa råka ut för ohyra.

röd stuga (2)En skrämmande fakta är att ett råttpar i teorin kan ge mellan 800 och 1000 nya råttor under ett knappt år. Har du problem med råttor eller möss och inte tar itu med det kan det alltså gå ganska snabbt. För bekämpning av skadedjur som gnagare ju är, kan det vara värt att investera i modern teknik som rått- och musskrämma, fällor och annat. Men hur skyddar man huset från att bli ansatt från första början? Enligt en artikel i Expressen kan en bland annat följa dessa råd:

  • Inte mata fåglar på marken
  • Plocka undan fallfrukt
  • Sätta lock på soptunnor
  • Städa runt sitt hus
  • Täta springor mellan marken och fasaden samt andra håligheter
  • Förse ventiler med metallnät
  • Fylla på vattenlås i golvbrunnar
  • Inte låta oanvända toaletter stå torra

Ett problem med just råttor och möss är att de är gnagare. De kan gnaga sig igenom det mesta, vare sig det är fiberoptik, datakablar, elledningar eller plaströr. Men även material i golv och tak. Inte så trevligt att råka få besök av i sitt hus med andra ord.

Den värsta ohyran i Sverige?

Andra skadedjur är givetvis de fruktade vägglössen. Denna ohyra är det kanske ännu svårare att få bukt på, för de sätter ägg och kan leva flera månader, ja till och med år, utan mat. I och med att vi reser allt mer tar vi med oss dessa kryp hem via väskor och kläder.

I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur Anticimex varnar för det lilla krypet som allt mer tar sig plats i Sverige, efter decennier av bortavaro. Vägglössen är det värsta skadedjuret som vi har i Sverige och det tar i snitt två månader att bli av med insekterna. Inte bara är orsaken till att vägglösen sprids mer att vi reser mer, vi köper även mer möbler på loppisar. Det betyder vidare inte att man inte ska köpa saker begagnat, men det är värt mödan att undersöka möblen eller plagget noggrant innan man tar det hem till sig.