Inred med svepaskar

Årets inredningstrend leder oss tillbaka mot det klassiska och genuina – och det hetaste du kan ha hemma i din inredning är snygga svepaskar, men vad är egentligen en svepask?

Allmoge saker lådor klässisk stege loppis MINDREAtt inreda i hemmet kan vara svårt men det finns en trend som starkt håller i sig som är ett säkert kort att gå till om man är lite osäker. Nämligen den klassiska stilen och något som är hetare än någonsin är de traditionella och oerhört användbara svepaskarna. Dessa askar görs genom att man värmer upp trä genom långkok så att det blir mjukt och enkelt att arbeta med och sedan, som dess namn avslöjar, så sveps askarna kring en mall för att skapa den karakteristiska, rundade formen (källa). Så med andra ord har asken fått sitt namn efter sin tillverkningsteknik och tekniken har sina rötter långt bak i tiden. Till exempel i Finland kan tekniken spåras till 1500-talet och i Norge har man hittat 700 år gamla bevarade svepaskar – så här kan man verkligen prata om en gedigen historia. Här i Sverige kan man beställa sin svepask från Järvsö Trähantverk som även har en egen lång historik som tillverkare av diverse klassiska träföremål. Till exempel var det just Järvsö Trähantverk som skapade den numera nästan kulturminnesförklarade adventsljusstaken Järvsöbågen som företaget blev uppmärksammade för 2008.

Allmogen mer populärt

Allt fler formgivare vänder tillbaka till den klassiska allmogestilen som är möbler, prydnadssaker och inredning som ofta tillverkades på den egna gården eller av en lokal hantverkare under det feodala bondesamhället mellan mitten av 1600-talet och fram till 1900-talet. Och denna stil anses idag vara den typiska inredningsstilen för just norden vilket gjort att allmogen mer och mer benämns som klassisk inredning. Till exempel skriver trendspanaren Stefan Nilsson i tidningen Helsingborgs Dagblad att vi idag använder vår inredning för att berätta berättelser och för att visa vår personliga historia i hur vi utformar vårt hem (källa). Men att just allmogen kommit att bli så populär just nu tror han är en motreaktion mot den överkonsumtion och slentriankonsumtion som tidigare dominerat inredningstrenderna – idag vill vi istället ha unikt utvalda saker i vårt hem som inte någon annan eller så många andra har.

Vilken inredningsstil passar just mig?

Ett sätt att få reda på vilken typ av inredning som passar en själv är genom att titta runt på nätet och vissa dags- och kvällstidningar har olika test som man kan göra för att lista ut sin egen stil. Till exempel har expressen gjort ett riktigt smart test för att vilken inredningsstil man passar för, vilket du kan göra genom att klicka här.