Gardiner som syns

Vardagsrummet är ett av de svåraste rummen att inreda. Det är oftast det största rummet i hemmet, och man ska få plats med många olika slags möbler med olika funktioner. Det är lätt att göra misstaget att övermöblera, eller tvärtom bli feg och lämna rummet kalt och opersonligt. Men med lite planering och enkla grundregler blir det enklare att planera inredningen, och då har man större chans att lyckas med ett mysigt men stilfullt vardagsrum. Ett första steg är att skaffa rätt gardiner.

4529763-woman-looking-out-windowOm man känner att vardagsrummet är opersonligt och behöver en mjukare och varmare känsla är gardiner ett enkelt och extremt effektivt knep. Det skapar helt nya strukturer till rummet och ger ett väldigt ombonat intryck. Dessutom skyddar de mot störande sol, och hjälper till att hålla rummet svalt och behagligt under heta sommardagar.

Om man specifikt letar efter solskydd, som dessutom blir en snygg inredningsdetalj, så är persienner och markiser att rekommendera. Till exempel kan man hitta markiser och persienner från Persiennkompaniet i en massa olika modeller och material, så man kan enkelt hitta något som kompletterar och förhöjer resten av inredningen i rummet. Så här skriver Persiennkompaniet på sin hemsida:

Ett fönster är ett fönster. Så långt är vi alla överens. Men resten; det är personlighet, karaktär, funktionalitet och design. Och gärna i samklang. Det är gardinerna, persiennerna och markiserna som förhöjer fönstrets viktiga del i fastigheten.

Gardiner väcker känslor helt enkelt. Tänk bara på den debatt som väcktes för ett tag sedan när Astrid Lindgrens värld började sälja Pippi Långstrump-gardiner med två mörkhyade barn som fläktade Pippi med palmblad. I en artikel i Dagens Nyheter står det om hur en kvinna skrev på Astrid Lindgrens världs Facebook-sida och frågade hur de egentligen tänkte när de reproducerade den gamla bilden. Motivet som gjordes av Ingrid Vang kommer från ”Pippi Långstrump i Söderhavet” från år 1948, skriver Norrbottenskuriren. Gardinerna väcker så starka känslor och är så uppenbart problematiska eftersom de reproducerar och normaliserar rasism, koloniala tankemönster och fördomar, skriver Sydsvenskan.

Gardiner med ett statement väcker i regel lika mycket känslor som ett konstverk, eftersom de blir ganska dominerande i ett rum, så det är inte bara några oskyldiga tygbitar alltid. Man ska alltid fråga sig: Vad säger de här gardinerna om mig och mitt hem? Vad vill de förmedla? Blir rummet vackrare, roligare eller varmare? Och som sagt är det alltid bäst att planera noga innan man faktiskt hänger upp gardinerna.