Förvara dina värdesaker säkert

Att förvara sina värdesäker tryggt och säkert har varit ett gissel i alla tider. Om man nu är ägare till en skatt eller en större summa pengar – hur ska man då förvara dem? Några kända, mindre lyckade, exempel inbegriper:

  • Pengabinge. Ett inte helt effektivt sätt att förvara pengar, vilket Joakim von Anka fått erfara mången gång. När pengarna och turkronan inte eftersöks av Björnbusarna eller Magica de Hex har pengabingen fått utstå stor påfrestning i form av skyfall, vulkanutbrott och utomjordingar.
  • Gräva ner skatten. Osäker förvaringsmetod utan garantier. Tycks vara extra otryggt om skatten grävs ned på någon typ av paradis- eller söderhavsö.
  • Pengar under madrassen. Tycks främst tilltala luffare och åldringar. Inget för den med orolig nattsömn.
  • Gömma pengar i falska konservburkar. Opraktiskt. Vad händer om tjuven blir hungrig och får för sig att öppna en burk vita bönor i tomatsås?
  • I ett bananstånd. Att bygga in större pengabelopp i byggnader eller kiosker som säljer frusna bananer kan tyckas smart – men blir lätt en förlustaffär för den som sätter eld på kiosken för att få ut försäkringsbeloppet. Om man dessutom har misslyckats med att få in avtalet till försäkringsbyrån har man definitivt gjort sig själv en otjänst.

Populärkulturen har visat oss att det här inte är säkra metoder för pengaförvaring. Den som vill ta hand om sina slantar och sina värdefulla ägodelar investerar istället i att skydda sitt hem. Ett kassaskåp är, precis som Joakim von Anka noterat, den allra tryggaste förvaringen. För att hitta prisvärda kassaskåp i många olika utföranden går du in på http://www.kassaskapdirekt.se/. Där finns kassaskåp för pengar, värdepapper och smycken. Kassaskåpen finns i elektroniska och brandsäkra utföranden, och är samtliga godkända enligt europeisk standrad. Skåpen kan anpassas efter olika förhållanden, exempelvis hur ofta det som förvaras i dem ska tas fram och användas. Du hittar också skåp för servrar, laptops och dokument.

Fler sätt att skydda fastigheten

I semestertider är det extra viktigt att tänka på säkerheten i huset. Grannsamverkan är ett bra sätt att få en tryggare närmiljö. Man kan hjälpas åt att få alla husen att se bebodda ut, genom att ta in post och tidningar, använda varandras soptunnor och vattna blommorna. Genom att ha uppsikt på vad som händer i kvarteret ökar både trivseln och säkerheten. I trappuppgångar och flerfamiljshus kan man börja prata med folk man stöter på – allt för att hindra tjuvars framfart. En inbrottsling vill helst verka där det är så lite rörelse som möjligt. En annan säkerhetsåtgärd är att se över husets skalskydd. Detta är husets fysiska säkerhet, dvs det som tjuven måste forcera för att ta sig in i fastigheten. Ordentliga lås på både ytterdörr och altandörr är viktigt, liksom på fönster som även kan förses med fönsterspärrar. Den händige monterar lätt detta själv. Om det värsta skulle inträffa och en tjuv lyckas ta sig in i ditt hus är det viktigt att vederbörande inte lyckas få med sig något ut – varken tv, kassaskåp eller andra föremål ska vara möjligt att få med sig ut ur huset. Ett larmsystem kan också vara något att tänka över för den som inte nöjer sig med kassaskåp, fönsterspärrar och grannsamverkan. En vallgrav eller en rejäl vakthund med kraftigt skall kan också vara trygghetsskapande faktorer – åtminstone för Joakim von Anka.